Vertailuhakemisto 2024 liitenumerointiuudistus
Taulukko julkaisuversiossa 2024/1 muuttuneista liitenumeroista ja poistetuista liitteistä.
Infra rakennusosanimikkeistö
InfraRYLin rakenne perustuu Infra rakennusosanimikkeistöön ja rakenne noudattelee pääosin vuoden 2015 Infra rakennusosanimikkeistöä. Infra rakennusosanimikkeistöstä on julkaistu 2023 uusi versio, joka toimii määrämittausohjeen päivityksen runkona.
Infra 2015 CAD-kuvatasojärjestelmä
Ohje perustuu Infra 2015 rakennusosa- ja hankenimikkeistöön. Julkaisussa määritellään infrahankkeiden CAD-suunnitelmissa käytettävä tasorakenne, ja se käsittää vain tasokuvat (suunnitelmakartat ja leikkauspiirustukset).
Tilanne 2024: Ohje on Väylävirastossa päivityksessä ja sen julkaisusta vastaa jatkossa Väylävirasto.
InfraBIM-nimikkeistö
InfraBIM-nimikkeistössä (BIM = Building Information Model) esitetään infrarakenteiden ja -mallien elinkaaren kattavat numerointi- ja nimeämiskäytännöt. Nimikkeistö perustuu Infra 2015-rakennusosanimikkeistöön. Julkaisussa esitetään yhtenäinen numerointi- ja nimeämiskäytäntö, joka palvelee infrarakenteita ja -malleja koko elinkaaren ajan sen eri vaiheissa: lähtötietojen hankinnassa, suunnittelussa, toteutuksessa, toteuman mittauksessa sekä ylläpidossa.
Vertailuhakemisto 2023 Liikuntapaikkarakenteet
Taulukko julkaisuversiossa 2023/2 muuttuneista nimikkeistä koskien liikunta- ja virkistyspaikkojen rakenteita. Päällysrakenteita koskeva sisältö on päivitetty ja se on julkaistu uudessa jaksossa 26000 Liikunta- ja virkistyspaikkojen päällys- ja pintarakenteet ja vanha jakso 45300 Liikunta- ja virkistyspaikkojen rakenteet on poistettu. Julkaisuversiossa on julkaistu kokonaan uudet nimikkeet uuteen jaksoon 37000 Liikunta- ja virkistyspaikkojen järjestelmät. Liikuntavarusteita koskeva sisältö on päivitetty ja se on julkaistu luvussa 46230 Liikuntavarusteet ja vanha luku 45300 Liikunta- ja virkistyspaikkojen varusteet ja laitteet on poistettu.
Vertailuhakemisto 2021 Järjestelmät
Taulukko muuttuneista nimikkeistä Kaiteiden 32100 ja Aitojen 32200 osalta verrattuna Infra 2015 Rakennusosa- ja hankenimikkeistö Määrämittausohjeeseen. Numerointi ja/tai rakennusosan nimi ovat joiltain osin muuttuneet. Nimikkeitä on poistettu, muutettu ja täydennetty. Osa luvuista on poistettu tarpeettomina, Teräs- ja betonikaiteiden taas tultua uusina huomattavan laajoina kokonaisuuksina. Vertailuhakemistossa ei ole muita Järjestelmien nimikkeitä, jotka päivittyivät julkaisuversiossa 2020/2.
Vertailuhakemisto 2020 Järjestelmät
Taulukko muuttuneista nimikkeistä Valaistusrakenteiden osalta 33600 verrattuna Infra 2015 Rakennusosa- ja hankenimikkeistö Määrämittausohjeeseen. Numerointi ja/tai rakennusosan nimi ovat joiltain osin muuttuneet tarpeesta kehittää nimikkeistöä rakennusvaiheittain sen osien mukaiseen rakentamisjärjestykseen. Nimikkeitä on poistettu, muutettu, täydennetty ja jaettu eri osiin. Vertailuhakemisto sisältää myös Järjestelmien versiossa 2020/1 päivittyneet Vesihuolto- sekä lämmön- ja kaasunsiirtojärjestelmät, joissa tosi ei ole nimikemuutoksia.
Vertailuhakemisto 2019 Sillat
Taulukko muuttuneista nimikkeistä Siltakokonaisuuden osalta 42000 verrattuna Infra 2015 Rakennusosa- ja hankenimikkeistö Määrämittausohjeeseen. Numerointi ja/tai rakennusosan nimi ovat joiltain osin muuttuneet tarpeesta kehittää nimikkeistöä rakennusvaiheittain sen osien mukaiseen rakentamisjärjestykseen. Joitakin nimikkeitä on poistettu (mm. paalutuksien osalta) tarpeettomina (osa on harvoin toteutettava ja/tai aina erikseen suunniteltava) tai rakennusosien teknisten laatuvaatimusten yhtenäistämisen vuoksi.
Infra 2015 määrämittausohje
Infra 2006 Rakennusosa- ja hankenimikkeistö Määrämittausohje julkaistiin syyskuussa 2006 ja päivitettiin kesäkuussa 2009, jolloin nimikkeisiin liitettiin sisällönkuvaukset ja nimikkeistöä muokattiin käytössä saatujen kokemusten perusteella. Tämä julkaisu on toinen päivitysversio Infra 2006 -nimikkeistöstä. Samassa yhteydessä nimikkeistön nimi päivittyi Infra 2015 Rakennusosa- ja hankenimikkeistö Määrämittausohjeeksi.
Nimikkeistö
- kattaa infrarakentamisen kaikki keskeiset lopputuotteet,
- mahdollistaa organisaatiokohtaisten sovellusten teon, ja
- on rakenteeltaan systemaattinen ja yhteensopiva muiden infrarakentamista sivuavien nimikkeistöjen kanssa (esim. Talo2000-nimikkeistö).
Nimikkeistö, jota kaikki hankkeen osapuolet käyttävät hankkeen eri vaiheissa tapahtuvassa tiedonvaihdossa, on hankkeen osittelua varten tehty standardi, jonka avulla hankeen suunnitteluratkaisu mallinnetaan suunnitelmien valmiusastetta vastaavalla tarkkuudella. Mallinnuksessa luetellaan rakennusosat, niiden määrä ja kustannus sekä ilmoitetaan rakennusosan sijainti ja laatuvaatimukset. INFRA 2015 Rakennusosa- ja hankenimikkeistö tähtää ennen kaikkea siihen, että sen avulla voidaan eritellä hinnaltaan ja laatuvaatimuksiltaan erilaiset rakennusosat toisistaan ja ositella koko infra-hanke tarkkuudeltaan erilaisiksi tuoterakenteiksi. Osittelu edellyttää tarvittaessa hankeosa ja panosnimikkeistöjen käyttöä täydentämään rakennusosa- ja hankenimikkeistöä.
Rakennusosanimikkeistöä on kehitetty määrämittausohjeen laadinnan yhteydessä. Yleisselostus (pdf)
Infra 2017 Kunnossapitonimikkeistö
Infra 2017 Kunnossapitonimikkeistö täydentää nimikkeistöjärjestelmän kattamaan myös infran rakenteiden sekä järjestelmien käyttöiän aikaiset korjaus-, hoito- ja käyttötehtävät. Nimikkeistön ensimmäinen versio kattaa tie-, katu- ja viheralueiden kunnossapidon tehtävät. Nimikkeistössä on varauduttu sen myöhempään täydentämiseen esimerkiksi ratojen ja erilaisten järjestelmien kunnossapidon osalta. Kunnossapitonimikkeistö ei ota kantaa palvelukokonaisuuksien määrittämiseen, tuotteistamiseen tai laatuvaatimuksiin. Toimijoilla on siten vapaat kädet soveltaa nimikkeitä omaan käyttöönsä. Kunnossapitonimikkeistö on laadittu yhteensopivaksi muiden Infra-nimikkeistöjen – erityisesti Rakennusosa- ja Hankeosanimikkeistöjen – kanssa
Nimikkeistön kehitystyön tavoitteena on ollut tehdä yleisesti hyväksyttävä nimikkeistö, ensi vaiheessa infrarakentamisen lopputuotteita varten. Alan toiminta tehostuu, kun eri osapuolet voivat luopua päällekkäisten järjestelmien käytöstä, alalle syntyy yhteinen käsitteistö ja kustannusten vertailtavuus paranee. Yhteinen nimikkeistö mahdollistaa yhtenäisten järjestelmien ja tiedostojen kehittämisen sekä käyttöönoton alalla. Tämä on tarpeen esimerkiksi kustannus- ja menekkitiedostojen laadinnassa sekä laatu- ja toimivuusvaatimusten kehittämisessä. Nimikkeistö on myös edellytys tuote- ja rakennemallien käytölle sekä luo edellytykset alan yhteisten it-sovellusten kehitystyölle. Kunnossapitoon kuuluvat korjaus-, hoito- ja käyttötehtävät.