RunkoRYL termihakemisto

Alumiini, seostamaton

Alumiini, jonka epäpuhtauksien enimmäispitoisuus on 1 % ja johon ei ole ominaisuuksien parantamiseksi lisätty seosaineita.

Alumiiniseos

Seos, jonka pääaineena on alumiini. Rakennustöissä käytettyjä alumiiniseoksia ovat alumiinimagnesium-, alumiinimagnesiumpii-, alumiinimagnaani-, alumiinipii- ja alumiinisinkkiseos.

Anodisointi

Alumiinin sähkökemiallinen pintakäsittelymenetelmä, jolla saadaan määräpaksuinen oksidikerros. Oksidikerroksen tarkoituksena on lisätä korroosion- ja kulutuksenkestävyyttä tai saada aikaan koristeellinen ulkonäkö. Rakennustöissä yleisimmin käytetty anodisointimenetelmä on rikkihappoanodisointi. Rikkihappoanodisoinnin jälkeen pinnoite on läpinäkyvä ja pinta alumiinin värinen.

Anodisointikerrosta voidaan värjätä kolmella eri menetelmällä: itsevärjäävällä menetelmällä, sähkövärjäysmenetelmällä ja värianodisoinnilla.

Anodisointikerros; anodisoinnin tuloksena kappaleen pintaan syntynyt alumiinioksidikerros (paksuus noin 5…25 µm).

Anodisoitavuus; seoksen sopivuus anodisointiin.

Askelääni

Muihin tiloihin kuuluva runkoääni.

Askeläänitaso

Äänenpainetaso, jonka askeläänikoneen iskut lattiaan aiheuttavat toisessa huoneessa.

Askeläänitasoluku L’nT,w (aikaisemmin käytössä vastaava L’nw dB)

Askelääneneristävyyttä tilojen välillä kuvaava luku, joka saadaan vertaamalla taajuuskaistoittain mitattua ja normalisoitua äänenpainetasoa standardoituun vertailukäyrään. Askeläänitasoa merkitään L’nT,w (dB), kun kyseessä on tilojen välisen rakenteen laboratoriomittaus ja L’n,w (dB), kun kyseessä on mittaus rakennuksessa.

Betoniharkko

Betonista valmistettu muurausharkko.

Bitumi

Maaöljystä valmistettu, trikloorieteeniin liukeneva, normaalilämpötilassa jähmeä tai puolijähmeä, pääasiassa hiilivetyjä sisältävä tuote (tislatut bitumit, puhalletut bitumit, modifioitu bitumi, kumibitumi, muovibitumi).

Bitumikermi

Tukikerroksellisia vedeneristyskermejä, joissa eristävänä aineena on bitumi tai modifioitu bitumi. Yleisimmät tukikerrokset ovat polyesteriä tai lasikuitua. Yleisimmät modifiointiaineet ovat SBS (kumibitumit) tai APP (muovibitumit).

Kermit muodostavat joko yksinään tai liitettynä toisiin samanlaisiin tuotteisiin yhtenäisen vedeneristyskerroksen.

Bitumi- ja kumibitumikermien tuotelajien ryhmittelyperusteina ovat tuotteen käyttötarkoitus, tukikerroksen laji ja paino sekä tuotteen neliömetripaino. Tuotelajit ilmaistaan kirjaimista ja numeroista yhdistetyllä lajitunnuksella.

Kirjain ilmaisee tuotteen pääryhmän tai tukikerroksen seuraavasti:

E = eristyskermi

M = eristyskermi, jonka tukikerroksena on kudos tai suuren repäisy- ja puhkaisulujuuden omaava tukikerros

P = pintakermi

T = paineentasauskermi

K = tuotteen valmistukseen on käytetty kumibitumia L = tukikerroksena lasikuitutukikerros

S = tukikerroksena polyesteritukikerros

X = muu tukikerros, esim. vahvistettu polyesteri- tai lasikuitutukikerros

Y = yksikerroskatteena käytettävä kermi.

Ensimmäinen luku ilmaisee tukikerroksen neliömassan g/m2 Toinen luku ilmaisee valmiin tuotteen neliömassan g/m2.

Esimerkiksi EL 50/2000 on eristyskermi, jonka tukikerroksena olevaa lasikuitua on 50 g/m2, ja kermin kokonaispaino on 2000 g/m2.

Bitumiliuos

Bitumista ja haihtuvasta liuottimesta valmistettu liuos; voi sisältää täyte- ja lisäaineita. Laji voidaan ilmaista kahdella luvulla, joista edellinen tarkoittaa viskositeettia 50 ˚C:ssa ja jälkimmäinen bitumin pehmenemispistettä.

CLT

Cross Laminated Timber koostuu ristiinliimatuista lautakerroksista. Kerroksia voi olla useita, esimerkiksi kolme tai viisi. Kerrokset muodostavat paloa hyvin kestävän, erittäin lujan ja jäykän, ominaisuuksiinsa nähden kevyen rakennuslevyn.

Eristerappaus

(lämpörappaus) ei-kantava julkisivurakenne, joka sisältää lämmöneristeen ja sen päälle tehdyn lujitetun vanhaan seinärakenteeseen, rakennuksen runkoon tai itse lämmöneristeeseen ankkuroidun rappauksen. Eristerappausta voidaan käyttää sekä uudis- että korjausrakentamisessa.

Harjattu rappaus

Harjalla tasattu ja/tai levitetty rappauspinta. Pinnan karkeus ja kuvio riippuu laastista ja harjan jäykkyydestä.

HD-tiili

Suojaamattomassa muurauksessa käytettävä poltettu tiili sekä suojatussa muurauksessa käytetty poltettu tiili, kun sillä on suuri bruttokuivatiheys.

Hienosahattu pinta

Pinnan struktuuri, joka syntyy vannesahauksella kuivasta puutavara-aihiosta tai joka tehdään erillisellä laitteella esimerkiksi höyläyksen yhteydessä.

Hirsi

Teollisesti höyläämällä tai sorvaamalla valmistettu, massiivinen, vähintään 70 mm paksu lähinnä seinähirtenä käytettävä rakennustarvike. Hirressä voi olla varauksia ja halkeamia ohjaavia uria.

Huokoinen puukuitulevy

Levy, jonka tiheys on alle 350 kg/m3. Huokoisen puukuitulevyn tunnus on H.

Hyötykäyttö

Tarvikkeen tai tuotteen käyttö uudelleen joko uuden tuotteen raaka-aineena tai hyödyntämällä se energiana polttamalla.

Höylähirsi

Poikkileikkausmuodoltaan suorakaidetta lähellä olevan muotoinen hirsi. Se voi olla myös liimattu kahdesta tai useammasta kappaleesta, jolloin sitä kutsutaan liimahirreksi. Hirressä voi olla myös pontteja.

Höyrynsulku

Ainekerros, jonka pääasiallinen tehtävä on estää haitallinen vesihöyryn diffuusio ja ilmavirtaukset rakenteeseen tai rakenteessa.

Ikkuna

Ikkunan karmi, ikkunan puitteet ja karmiin kiinnitetyt tuuletusikkunat tai tuuletusluukut. Ikkunaan kuuluvat myös ikkunan osat, kuten saranat, salvat, aukipitolaitteet ynnä muut helat sekä tiivisteet.

Ikkunaovi

(parvekeovi) ovi, jota käytetään yhdistämään sisätilaa ja ulkotilaa, esimerkiksi parveketta. Ikkunaoveen kuuluvat myös sen toiminnalle tarpeelliset helat ja tiivisteet.

Ilmaääni

Äänilähteestä ympäristöön ilman välityksellä leviävä ääni.

Ilmaääneneristysluku RW tai R’W (dB)

Kahden tilan välistä ilmaääneneristävyyttä kuvaava luku, joka saadaan vertaamalla taajuuskaistoittain mitattua ilmaääneneristävyyttä standardoituun vertailukäyrään. Ilmaääneneristyslukua merkitään RW (dB), kun kyseessä on eristävän rakenteen laboratoriomittaus ja R’W (dB), kun kyseessä on mittaus rakennuksessa.

Ilmaääneneristävyys

Kertoo, kuinka paljon rakenne eristää rakenteen läpi kulkenutta ääntä. Ilmaääneneristävyys on rakenteeseen kohdistuneen ja sen läpäisseen äänitehon suhde desibeleissä.

Julkisivulasi

Muiden kuin ikkuna-aukkojen kohdalla julkisivussa käytettävä lasilevy.

Jälkikaiunta-aika T60 tai T

Aika, jonka kuluessa äänenpainetaso tilassa alenee 60 dB äänilähteen lopetettua toimintansa.

Kaksikerrosrappaus

Koostuu kahdesta rappauskerroksesta, tartunta- tai pohjarappauksesta ja pintarappauksesta.

Karkaistu lasi

Käsitelty karkaisumenetelmällä lasin lujuuden ja kestävyyden lisäämiseksi. Karkaisun on oltava sellainen, että lasilevy rikkoutuessaan murenee turvallisiksi, leikkaamattomiksi siruiksi.

Karkaistun lasin lujuus on yli viisinkertainen ja tasaisen paineen kesto yli nelinkertainen karkaisemattomaan lasiin verrattuna. Lämpötilan vaihtelun ja jatkuvan lämmön kesto on huomattavasti parempi kuin karkaisemattomalla lasilla. Karkaistulle lasille on ominaista, että se rikkoutuessaan murenee pieniksi vaarattomiksi monikulmaisiksi siruiksi.

Kartonkipintainen kipsilevy

Levy, jonka keskikerros on valmistettu kipsistä ja keskikerroksen molemmilla puolilla olevat pinnat lujasta kartongista. Etupinnan kartongin on ulotuttava levyjen pitempien reunojen ympäri.

Kermi

Vedeneristystarkoituksiin käytettävä vettä läpäisemätön tuote, joka yksinään tai liitettynä toisiin samanlaisiin tai vastaaviin tuotteisiin muodostaa yhtenäisen vedeneristyskerroksen.

Kevytbetoni

Sementistä, hiekasta ja esimerkiksi masuunikuonasta valmistettu huokoistettu eriste.

Kevytlaasti

Kevyisiin runkoaineisiin (esim. EPS tai perliitti) perustuva rappauslaasti. Kevytlaastin tiheys kuivana ja kovettuneena on enintään 1300 kg/m3.

Kevytsora

Savesta polttamalla paisutettu rakeinen, pyöreä, raekooltaan 1…20 mm:n eriste.

Kevytsorabetoni

Valmistettu kevytsorasta, täyteaineesta, sementistä ja vedestä.

Kierrätys

Tarvikkeen, tuotteen tai materiaalin käyttäminen uudelleen hyödyksi uudessa yhteydessä, yleensä uusien tuotteiden valmistuksessa.

Kivilaatta

Rakennuskivestä valmistettu määrämittainen, laattamainen tuote.

 Luonnonkivilaattojen nimitys laattojen paksuuden mukaan

Paksu laatta yli 60

Tavanomainen laatta 15 … 60

Ohut laatta   alle 15

Kolmikerrosrappaus

Perinteinen rappausmuoto, joka koostuu kolmesta eri rappauskerroksesta: tartunta-, täyttö- ja pintarappauksesta.

Kopo

Rappauksessa oleva alue, jossa ei ole tartuntaa rappausalustaan, ts. laaja yhtenäinen irtonainen alue.

Kosteus

Kemiallisesti sitoutumaton vesi kaasumaisessa, nestemäisessä tai kiinteässä muodossa.

Kosteuspitoisuus

Kappaleessa olevan kosteuden massan tai tilavuuden massan suhde kappaleen kuivaan massaan tai tilavuuteen. Yleensä kosteuspitoisuus ilmoitetaan painoprosentteina laskettuna kappaleen kuivamassasta tai tilavuusprosentteina laskettuna kappaleen tilavuudesta.

Kuorimuuri

Ulkoseinän ulkopuolinen muurattu pintarakenne, joka on kiinnitetty rakennuksen runkoon.

Käsittely-yhdistelmä

Määrättyyn kohteeseen tarkoitettu käsittely, johon sisältyvät esikäsittelyt ja kaikki tarvittavat maalauskäsittelyt tarvikkeineen. Käsittely-yhdistelmään saattaa kuulua vain yksi maalaustarvike, jolla pinta käsitellään yhteen tai useampaan kertaan, mutta tavallisesti yhdistelmään kuuluu useampia maalaustarvikkeita, joilla on toisiaan täydentäviä tehtäviä.

Laasti

Sideaineen, runkoaineen ja veden seos, johon voi tarpeen vaatiessa lisätä väriaineita, täyteaineita ja lisäaineita.

Laastin merkintä

Kirjain- ja numeroyhdistelmä, joka ilmaisee käytettävän sideaineen (kirjain) ja runkoaineen määrän laastiseoksessa painoyksikköinä.

Sideaineen lyhenteet:

• kalkki (sideaine kuivana)          K

• hydraulinen kalkki                   Kh

• sementti                                                              

• muuraussementti                     M

• kalkki + sementti                     KS

• kipsi                                          G

• kipsi + kalkki                           GK.

Runkoaine on hiekkaa, ellei toisin ilmoiteta. Side- ja runkoaineen määrät ilmoitetaan lukuina, jotka pätevät kuiviin aineisiin.

Laastin tunnus merkitään siten, että sideaineen tai -aineiden määrä on 100 painoyksikköä (py) ja hiekan määrä ilmoitetaan tätä 100 py:n sideainemäärää kohti.

Esimerkiksi KS 35/65/500 on kalkkisementtilaasti, jossa on 35 py kalkkia, 65 py portlandsementtiä ja 500 py hiekkaa.

Laminoitu lasi

Kaksi tai useampia lasilevyjä on kiinnitetty toisiinsa lasilevyjen välissä olevan muovikalvon avulla. Lasilevynä voidaan käyttää lämpökarkaistua tai kemiallisesti lujitettua lasia. Muovikalvo voi olla väritön tai värillinen. Laminoitu lasi särkyy samalla tavalla kuin tavallinen lasi mutta pysyy rikkoontumisen jälkeen koossa muovikalvon ansiosta.

Lastulevy

Puusta tai puumaisista kasvin osista tehdyistä lastuista valmistettu levy, jossa lastut on liitetty toisiinsa niihin lisätyn sidosaineen avulla painetta ja lämpöä hyväksi käyttäen.

Lauta

Sahatavaraa, jonka paksuus on enintään 50 mm ja leveys vähintään 75 mm.

LD-tiili

Suojatussa muurauksessa käytettävä poltettu tiili, jolla on alhainen bruttokuivatiheys.

Liikuntasauma

Liitosrakenne, joka mahdollistaa rakenteiden liikkumisen.

Liimapuu

Sahatavaran jatkojaloste, joka valmistetaan liimaamalla vähintään kahdesta, enintään 45 mm paksusta lamellista. Lamellit ovat päällekkäin ja niiden syysuunta on liimapuutuotteen pituussuuntaan.

Liimapuun tulee täyttää standardien SFS-EN 14080 ja SFS-EN 335 vaatimukset.

Liimattu sahatavara

Sahatavaran jatkojaloste, joka valmistetaan liimaamalla, mutta ei täytä liimapuun standardeja.

Limitys

(muurauksen) kaava, jonka mukaan juoksu- ja sidekerrokset sekä porrastus vaihtelevat säännöllisesti muurissa tai pilarissa, myös kuvio, jonka muurauskivet muodostavat muurin pintaan.

Lisäaine

(tässä) laastin ominaisuuksia muuttava aine.

Luonnonkivi

(luonnosta hankittu kivimateriaali) luonnon geologisessa prosessissa syntynyt kiinteä mineraaleista koostuva aine.

LVL

Katso Viilupuu.

Lämmöneriste

Ainekerros/rakennusaine, jota käytetään estämään lämmönsiirtymistä rakennusosassa tai laitteessa silloin, kun halutaan säilyttää em. kappale ympäristöstä poikkeavassa lämpötilassa.

Lämmöneristys

Määräyksiä ja hyvää rakentamistapaa noudattaen lämmöneristeistä tehty eristekokonaisuus.

Lämpökäsitelty puutavara

Puutavaran jatkojaloste, joka valmistetaan lämpökäsittelyprosessilla. Prosessissa puun ominaisuuksia muutetaan lämmön avulla.

Maalaus

Alustan käsittely, jossa yhtenä käsittelyaineena on maali, lakka tai muu vastaava aine.

Maali

Pintakäsittelyaine, joka maalattavalle alustalle levitettynä muodostaa kuivuessaan alustaan tarttuvan, yleensä peittävän kalvon. Maalin ainekset ovat sideaine, liuote ja lisäaine.

Mineraalivilla

Sulasta kivi-, lasi- tai kuonamassasta kuiduttamalla valmistettu villamainen eriste.

Mitallistettu sahatavara

Sahatavara, jossa sahatavarakappaleet on karkeahöylätty mittatarkoiksi.

Modifioitu bitumi

Massa, joka sisältää bitumia ja bitumin tiettyjä ominaisuuksia parantavia lisäaineita. Yleisimpiä modifioituneita bitumeja ovat SBS (styreeni-butadieeni-styreeni) -kumibitumi ja APP (ataktinen polypropeeni) -muovibitumi.

Muovikermi

Muovista tai muovista ja tukikerroksesta koostuva vedeneristyskermi. Muoveja ovat esim. PVC ja CPE.

Muuri

Tiilen tai harkon ja laastin muodostama rakenne, jota käytetään muurin ominaislujuuden määrityksessä (esim. muurin ominaispuristuslujuudelle 1 m korkea muurattu rakenne).

Muuraus

Tiilien tai muurausharkkojen latomista paikoilleen saumausaineen (muurauslaastin tai -liiman) avulla.

Muuraustarvikkeet

Tiilet, muurausharkot, laastit, siteet, ankkurit jne.

Muurin paksuus

Mitta, joka ilmaistaan usein käyttämällä yksikkönä muuraustarvikkeen mittaa, esimerkiksi

1/4-kiven muuri                      = neljännestiilen muuri = syrjäkivimuuri (muurin paksuus = kiven korkeus)

1/2-kiven muuri                      = puolen tiilen muuri = lapekivimuuri (muurin paksuus = kiven leveys)

1-kiven muuri                         = kokotiilen muuri (muurin paksuus = kiven pituus)

1 1/2-kiven muuri                   = (muurin paksuus = kiven pituus + leveys)

2-kiven muuri                         = (muurin paksuus = 2 kiven pituutta + sauma).

Ohutrappaus

Yhdellä tai kahdella eri laastilla lämmöneristeen päälle tehdyt rappauskerrokset, joita ovat tartunta- tai pohjarappaus tai pintarappaus. Eristerappauksissa käytetään kalkkisementti- tai sementtilaasteja tai orgaanisia laasteja.

Ohutsaumalaasti

Ohutsaumamuuraukseen tarkoitettu muurauslaasti, jonka suurin kiviaineksen raekoko on enintään 2 mm.

OSB-levy

(OSB = Oriented Strand Board) isolastuinen lastulevy. OSB-levyn tulee täyttää standardin SFS-EN 300 vaatimukset.

Ovi

Ovilevy ja karmi mahdollisine lisäosineen (esimerkiksi sähköpieli). Oveen kuuluvat myös oven osat, kuten saranat, lukot ynnä muut helat sekä tiivisteet.

Painekyllästetty puutavara

Puutavaran jatkojaloste, jossa puunsuoja-aineet on viety puun sisään ylipaineen avulla.

Pintakermi

Katteen ylimpänä käytettävä, sään vaikutuksille ja UV-säteilylle alttiiksi jäävä kermi.

Pintarappaus

Uloimmainen rappauskerros, jolla saadaan aikaan rappauksen lopullinen ulkonäkö tai sopiva alusta jatkokäsittelylle.

Polyuretaani

Eristekaasutäytteinen umpisoluinen solumuovieriste.

Poimulevy

Pituussuunnassa poimutettu muotolevy.

Poltettu tiili

Muurauskappale, joka on valmistettu savesta tai muista savespitoisista materiaaleista, mahdollisesti myös hiekasta, polttoaineesta tai muista lisäaineista ja on poltettu riittävän korkeassa lämpötilassa keraamisen sidoksen aikaansaamiseksi.

Puhallettava lämmöneriste

Mineraalivillasta tai tiivistämättömästä, lajitellusta keräyspaperista jauhamalla tai kuiduttamalla valmistettu eriste, joka asennetaan puhalluskonetta käyttäen.

Puuelementti

Elementti, jonka kantava rakenne (runko) on tehty sahatavarasta, levyistä tai näiden yhdistelmistä. Puuelementeissä voi olla tarvittaessa lämmön- ja kosteudeneristys.

Puukipsilevy

(puulastuvahvisteinen kipsilevy) kosteiden puulastujen ja kalsinoidun kipsin seoksesta valmistettu levy, jossa puulastujen ja kipsien välinen sidos syntyy kipsin kovettumisen ja samanaikaisen materiaaliseokseen kohdistuvan puristuksen tuloksena.

Puukuitulevy

Puun tai puumaisten kasvien kuiduista paineen ja lämmön avulla valmistettu levy, jossa kuitujen välinen tartunta on saatu aikaan huopautuksella ja/tai kuitujen luontaisilla tartuntaominaisuuksilla. Liiman ja muiden lisäaineiden käyttö on sallittu levyjen erityisominaisuuksien aikaansaamiseksi.

Puunsuoja-aine

Puun sinistymistä, homehtumista ja lahoamista ehkäisevä aine, joka sivellään tai muuten levitetään puun pintaan. Värilliset puunsuoja-aineet sisältävät myös värijauheita sopivan ulkonäön saavuttamiseksi.

Puurakenteinen elementti

Sahatusta tai höylätystä puutavarasta tai liima- tai viilupuusta tai levyrakenteisista pilareista tai palkeista sekä täydentävistä rakennustarvikkeista kuten lämmöneristeestä, rakennuslevyistä, verhouslaudoista, yms. koottu elementti kuten ulkoseinä-, väliseinä- tai ala-, väli- tai yläpohjaelementti.

Puurakenteinen väliseinä

Sahatusta tai höylätystä puutavarasta tai viilupuusta sekä täydentävistä rakennustarvikkeista kuten lämmön- tai ääneneristeestä, rakennuslevyistä, verhouslaudoista, yms. koottu väliseinä.

Rakennekosteus

Rakennusvaiheen aikana rakenteisiin tai aineisiin joutuva tasapainokosteuden ylittävä kosteus, jonka on poistuttava.

Rakenneputket

Jaetaan kolmeen ryhmään: paksuseinäiset eli varsinaiset rakenneputket, ohutseinäiset eli ohutseinäputket ja ruostumattomat putket.

Rakennuspaperi

Yhteisnimitys erilaatuisille ja eri tavoilla käsitellyille rakentamisessa käytettäville papereille, kartongeille ja pahveille; jaoteltu vesihöyrynläpäisevyyden suhteen seuraavasti: erittäin tiiviit, tiiviit, vesihöyrynpitävät, heikosti läpäisevät, läpäisevät.

Rappaus

Pintakäsittelymuoto, jolla laastilla saadaan aikaan pinnalle haluttu tasaisuus tai ulkonäkö. Rappauksella voi olla myös suojaavia vaikutuksia. Rappaus tehdään yhtenä tai useampana rappauskerroksena käsityövälineillä tai koneellisesti.

Rappauskerros

Samalla laastilla yhtenä tai useampana työvaiheena tehty kerros.

Rappausverkko

Rappauksen lujittamiseen ja kiinnittämiseen käytettävä pistehitsattu kuumasinkitty teräsverkko, jota käytetään KS-laasteilla tehtävien kaksi- ja kolmikerrosrappausten (myös eristerappauksen) yhteydessä.

Rima

Sahapintaista puutavaraa, jonka paksuus ja leveys ovat alle 75 mm.

Ristiinlaminoitu massiivipuulevy

(CLT = Cross-laminated timber) laudoista liimaamalla tehty massiivipuulevy. Osa päällekkäisistä lautakerroksista on asennettu ristikkäin.

Ritilä

Vierekkäin tai ristikkäin asetetuista säleistä, rimoista tms. tehty muototarvike.

Roiskerappaus

Rappauspinnan käsittelymenetelmä, kuviointi kammalla.

Runkoaine

Laastin kantava runko, joka yleensä on hiekkaa. Murskattu kalkkikivi, kvartsi tai kipsi saattaa esiintyä joissakin tapauksissa runkoaineena.

Sahatavara

Vähintään kahdelta sivulta pituussuuntaan sahattua tai sahattua ja höylättyä puutavaraa.

Sahattu puutavara

Neljältä sivulta sahattua tai karkeasti työstettyä puutavaraa.

Sauma

Kahden tai useamman toisiinsa liittyvän tarvikkeen tai rakennusosan yhtymäkohta ja rakenne.

Saumausaineet ja -tarvikkeet

Elementtien, julkisivusaumojen tai esimerkiksi seinän ja ikkunan välisen sauman tiivistämiseen ja saumojen viimeistelyyn käytettäviä aineita ja tarvikkeita.

Seosaine

Esimerkiksi metalliseokseen lisättävä aine, jonka tarkoituksena on parantaa tiettyjä seoksen ominaisuuksia.

Sideaine

Aine, joka kovettuessaan liittää käytetyn runko- tai täyteaineen kiinteäksi kappaleeksi. Sideaineina käytetään esimerkiksi muuraussementtiä, kalkkia, sementtiä tai kipsiä.

Sileä kuitusementtilevy

Sementistä kuituaineella vahvistettu levy, johon on tarvittaessa lisätty täyteaineita.

Sileä sementtilastulevy

Puusta tai puumaisista kasvinosista ja sementistä painetta ja lämpöä hyväksikäyttäen valmistettu levy.

Slammaus

Eli lieterappaus. Rappaus levitetään alustaan lyömällä tai ruiskuttamalla ja viimeistellään harjaamalla joko pysty- tai vaakasuoraan (yleisin tapa). Vaatii tartuntarappauksen. Tehdään usein siten, että alustan pinnan rakenne näkyy.

Sormijatkettu rakennesahatavara

Lujuusluokiteltua, kantaviin rakenteisiin käytettävää sahatavaraa, joka on jatkettu virallisen laadunvalvonnan alaisena ja varustettu tämän osoittamalla leimalla.

Sormijatkettu sahatavara

Sahatavaraa, joka on jatkettu pituussuunnassa sormiliitoksin.

Suhteellinen kosteus

Ilmassa olevan vesihöyryn osapaineen suhde samaa lämpötilaa vastaavaan kyllästyspaineeseen. Suhteellinen kosteus ilmaistaan prosentteina kyllästyspaineesta.

Tartuntarappaus

Alin rappauskerros, jonka tarkoituksena on saada aikaan luja tartunta ja lisätä täyttörappauksen tartuntapintaa rappausalustaan sekä tasata alustan imua. Toimii myös päälle tulevien rappauskerrosten alustana.

Tarvike (tuote)

Rakentamiseen käytetty hyödyke, joka jää rakennuksen pysyväksi osaksi.

Tasapainokosteus

(hygroskooppinen tasapainokosteus) kappaleen kosteuspitoisuus jatkuvuustilassa ympäristön tietyssä lämpötilassa ja vesihöyryn osapaineessa.

Tiivistys

Hidastaa tai estää tietyt haitalliset ominaisuudet omaavan virtauksen rakenteessa.

Tilaelementti

Yleensä teollisesti valmistettu kokonaisuus, joka paikalleen asennettuna muodostaa valmiin tilan tai sen osan.

Verhouslauta

Sahatavaraa, jonka pinnat voivat olla joko saha- tai höyläpintaisia ja poikkileikkaus joko suorakaiteen muotoinen tai muuhun muotoon työstetty. Verhouslautoja voidaan käyttää sekä sisä- että ulkoverhouksissa.

Vesihöyrynläpäisevyys

(eli diffuusiokerroin) ilmoittaa sen vesimäärän, joka jatkuvuustilassa läpäisee aikayksikössä pintayksikön suuruisen ja pituusyksikön paksuisen homogeenisen ainekerroksen, kun vesihöyryn osapaine-ero ainekerroksen eri puolilla on paineyksikön suuruinen (Pa) tai vesihöyrypitoisuuksien ero on yksikön (kg/m3) suuruinen.

Vesihöyryn läpäisevyyden yksikkö on edellisessä tapauksessa Kp = kgm/(m2 sPa) = kgm/(Ns) = s

Tuulensuoja

Rakennusosassa oleva ainekerros, jonka pääasiallisena tehtävänä on estää haitallisen ilmavirtauksen pääsy ulkopuolelta sisäpuoliseen rakenteeseen.

Tärinä

Kiinteän aineen värähtely.

Täyttörappaus (rossaus)

pohjustuksen päälle tuleva, kolmikerrosrappauksen paksuin osa, joka tasaa alustan

epätasaisuudet ja toimii pintarappauksen alustana.

Uudelleenkäyttö

Rakennustarvikkeen tai -tuotteen käyttämistä sellaisenaan uudelleen samaan tarkoitukseen.

Uusiokäyttö

Käytöstä poistetun tarvikkeen, tuotteen tai muun hyötyjätteen käyttämistä uudelleen. Useimmiten tämä tapahtuu raaka-ainemuodossa.

Vaneri

Vevy, joka on valmistettu kokonaan levyn muodostaman tason suuntaisista viiluista.

Viilupuu

(LVL = Laminated Veneer Lumber) puutuote, joka valmistetaan liimaamalla vähintään viidestä, enintään 6 mm paksusta viilusta. Viilujen syysuunta on viilupuutuotteen pituussuuntaan. Viilupuun tulee täyttää standardin SFS-EN 14374 vaatimukset.

Väriaine

Pigmentti eli värijauhe, jota voidaan käyttää värillisten laastien valmistukseen.

Yksikerrosrappaus

Yhdellä laastityypillä suoraan rappausalustalle tehtävä pintarappaus, jota käytetään, kun alusrakenteen kuvion halutaan näkyvän.