Asennusliike: Automaattisia sammutuslaitteistoja ja paloilmoittimia voi asentaa ja huoltaa pelastustoimen laitelaissa esitetty asennusliike. Liikkeen toiminnan vaatimuksista on esitetty vaatimukset tarkentavissa asetuksissa ja määräyksissä. Vesisammutuslaitteistojen asennus- ja huoltotöitä saavat tehdä vain vaatimukset täyttävät asennusliikkeet, joilla on pätevyydet omaava liikkeen vastuuhenkilö. Vastuuhenkilöille on säädetty koulutusta, tutkintoa ja työkokemusta koskevia pätevyysvaatimuksia. Tukes voi myöntää tutkinnon läpäisseille ja muut pätevyysvaatimukset täyttäville alaan liittyvän pätevyystodistuksen.
Asennusliikkeen suunnittelijalla tarkoitetaan pelastustoimen laitteen urakointiin valitun asennusliikkeen suunnittelijaa. Palontorjuntatekniikan laitteistoa suunnittelevalla suunnittelijalla tulee olla tehtävän vaativuuden edellyttämä koulutus ja kokemus. Asennusliikkeellä on oltava vastuuhenkilö. Tukes voi hakemuksesta myöntää laitteistoihin ja kutakin alaa koskevan pätevyystodistuksen tutkinnon läpäisseille.
Asennustodistus on asennusliikkeen tekemä selvitys asennustöiden säädöstenmukaisuudesta ja niiden dokumentoinnista. Asennustodistuksella asennusliikkeen vastuuhenkilö ilmoittaa asennustyön vastaavan suunnitteluperusteita.
Automaattinen vesisammutuslaitteisto on laitteisto, joka havaitsee tulipalon ja sammuttaa sen alkuvaiheessaan tai pitää palon hallinnassa, kunnes lopullinen sammutus saadaan suoritetuksi muilla laitteiston toimintaa tukevilla toimenpiteillä ja viimeistään pelastuslaitoksen suorittamilla sammutustoimenpiteillä.
Erityissuunnittelija laatii tietyn erityisalan osa-alueen erityissuunnitelman, jossa määritellään palontorjuntatekniikan laitteistolle kriteerit rakennusvalvonnan kanssa läpikäytäviin suunnitteluperusteisiin.
Valtioneuvoston asetuksella voidaan antaa tarkempia säännöksiä suunnittelutehtävän vaativuusluokan määräytymisestä. Laitteistoasetuksilla (A:60 ja A:65) on säädetty paloilmoittimia ja automaattisia sammutuslaitteistoja koskien asennusliikkeen vastuuhenkilön ja vastaavan suunnittelijan osaamisvaatimuksista. Suunnittelijalta on voitu vaatia suoritettavaksi liikkeen vastaavan henkilön tutkinto.
Happipitoisuutta alentavalla laitteistolla suojattavan tilan happipitoisuus pidetään tai tarvittaessa alennetaan tasolle, jossa palon syttyminen ja leviäminen avoliekillä ei ole mahdollista.
Hoito- ja huolto-ohje on asennusliikkeen toimittama, laitteiston mukana tai asennustodistuksen liitteenä toimitettu ohjelma säännöllisistä hoitoon ja huoltoon liittyvistä toimenpiteistä, jotka käyttäjän on tehtävä palontorjuntatekniikan laitteiston asianmukaisen toimintakunnon säilyttämiseksi.
Hätäkeskukseen liitetty (automaattinen) paloilmoitin on laitteisto, joka antaa automaattisesti ilmoituksen alkavasta palosta ja laitteiston toimintavalmiutta vaarantavista vioista sekä paikallisesti että hätäkeskukseen.
Jauhesammutuslaitteistoa voidaan käyttää palavien nesteiden varastoissa ja tuotantoprosessien yhteydessä tapahtuviin kaasu- tai metallipaloihin. Jauheen sammutuskyky perustuu sekä jäähdytysvaikutukseen että sen palamisreaktioon aiheuttamaan antikatalyyttiseen vaikutukseen.
Kaasusammutuslaitteisto on laitteisto, jonka tavoitteena on automaattisesti sammuttaa alkava palo heti sen alkuvaiheessa ja ylläpitää riittävä sammutepitoisuus uudelleen syttymisen estämiseksi. Kaasusammutuslaitteiston sammutusvaikutus perustuu joko tilan tai kohteen happipitoisuuden alentamiseen tai palamisen ketjureaktion katkaisuun.
Kondensoitunutta aerosolia tuottavan laitteiston sammutusvaikutus perustuu palamisen ketjureaktion katkaisuun. Sammutusmekanismi on vastaava kuin sammutusjauheiden. Aerosolisammuttimien toiminta käynnistyy pienen pyroteknisen räjähdyspanoksen avulla. Panosta ohjataan joko aktiivisesti paloilmoitusjärjestelmällä tai passiivisesti itsesytytyksen kautta.
Kuiva-asennus on vesisammutuslaitteiston tyyppi, jossa putkisto on yleensä täytetty paineilmalla tai kaasulla. Paineentäydennysjärjestelmän tulee olla automaattinen. Vesisammutuslaitteiston suuttimen lauettua ilman poistuu putkistosta. Hälytysventtiili laukeaa paineen laskiessa ja vesi pääsee sprinkleriputkistoon.
Laukaisukeskus aktivoi erilaisia palontorjuntatekniikan laitteistoja tai niiden toimilaitteita, esimerkiksi paloilmaisimilta tai laukaisupainikkeelta tulleen ilmoituksen perusteella. Laukaisukeskus voi esimerkiksi laukaista savunpoisto- tai sammutuslaitteistoja, sulkea palo-ovia tai laskea savusulkuja.
Märkäasennus on vesisammutuslaitteiston tyyppi, jossa paineenalainen vesi täyttää koko verkoston. Järjestelmä soveltuu tiloihin, jotka eivät ole alttiina jäätymiselle, eivätkä korkeille lämpötiloille. Vesisammutuslaitteiston suuttimen lauettua vesi pääsee palokohteeseen ja märkähälytysventtiilin laukeaminen päästää veden hälytyskellolle ja hälytyspainekytkimelle.
Ohjauskeskus on sammutuslaitteiston toimintaan liittyvä keskus, jossa on tietyn laitteen tai laitteiston ohjauksessa ja suojauksessa tarvittavia sähköisiä komponentteja ja jolla ohjataan sekä valvotaan sammutuslaitteistojen toimilaitteita.
Paikallinen paloilmoitin on laitteisto, joka antaa automaattisesti ja välittömästi ilmoituksen alkavasta palosta ja laitteiston toimintavalmiutta vaarantavista vioista sekä paikallisesti että jatkuvasti valvottuun paikkaan.
Palontorjuntatekniikkaan voidaan katsoa kaikki sellaiset laitteet, jotka havaitsevat ja/tai ilmoittavat tulipalosta, sammuttavat tai rajaavat tulipalon leviämistä tai muuten helpottavat ihmisten pelastautumista. Laitteistojen avulla voidaan merkittävästi vähentää palosta aiheutuvien henkilö- ja omaisuusvahinkojen määrää sekä nopeuttaa tarvittavien laitteiston toimintaa tukevien toimenpiteiden aloittamista.
Paloturvallisuusjärjestelmä käsittää useampia eri palontorjuntatekniikan laitteistoja tai laitetekniikoita sekä niiden yhteistoiminnan muun talotekniikan kanssa.
Palovaroitin on laite, joka havaitsee alkavan palon ja antaa paikallisen akustisen hälytyksen herättäen paikalla olijat. Varoitin voi olla paristokäyttöinen tai kytketty sähköverkkoon, jolloin sen sähkövirran saanti on varmistettu myös sähkökatkon aikana.
Sammutuslaitteisto on pelastustoimintaa helpottava laitteisto, jonka tarkoituksena on sammuttaa ja / tai rajoittaa havaitsemansa palo. Laitteiston laukeaminen osoitetaan kiinteistöissä akustisin tai optisin merkinannoin. Yleensä hälytystiedot välittyvät myös hätäkeskukseen.
Savunpoistoluukku on laite, joka on erityisesti suunniteltu poistamaan rakennuksesta savua ja kuumia kaasuja palotilanteessa. Savunpoistoikkuna on yksi savunpoistoluukun tyyppi.
Savunpoiston laukaisukeskus (SPLK) sisältää laitteet, jotka ohjaavat ohjauskeskuksesta tai paloilmoittimesta tulevan signaalin perusteella voimavirran savunpoistoluukkujen avauslaitteille tai puhaltimien moottoreille. Koneellisessa savunpoistossa laukaisukeskuksesta käytetään myös nimitystä moottorikeskus, moottorilähtökeskus tai savunpoistokeskus.
Savunpoiston ohjauskeskus (SPOK) sisältää kytkimet ja painikkeet, joista pelastushenkilöt käynnistävät savunpoiston sekä merkkivalot, jotka ilmoittavat laitteiden tilan. Keskuksen yhteyteen sijoitetaan helposti luettavat ohjauskaaviot, joiden perusteella voidaan laukaista tai käynnistää oikea savunpoistolaite. Ohjauskeskuksesta käytetään myös nimitystä ohjauspiste.
Sprinklerilaitteisto on automaattinen vesisammutuslaitteisto, joka muodostaa kohteen sprinklerisuojauksen, käsittäen yhden tai useamman sprinkleriasennuksen. Jokainen sprinkleriasennus koostuu asennusventtiilistä laitteineen, vesilähteineen sekä putkistosta ja sprinklereistä.
Suunnitteluperusteet ovat mm. suunnittelun lähtökohtana käytetty kutakin palontorjuntatekniikan laitteiston suunnittelua, asentamista ja huoltoa käsittelevä eurooppalainen standardi. Suunnitteluperusteet antavat tarvittavat tiedot käytetyistä tuotteista, mitoituksista ja asennuksesta sekä toimivat myös vertailupohjana kokonaisuutta arvioitaessa tai kolmannen osapuolen tarkastuslaitoksen tekemässä käyttöönottotarkastuksessa.
Tila- ja kohdesuojausasennuksella tarkoitetaan tilan suojaamista siten, että palon sattuessa suojattava tila täytetään täysin sammutteella. Tilasuojauksella siis pyritään estämään palon leviäminen muihin tiloihin ja kohdesuojauksella tarkoitetaan joidenkin tiettyjen pisteiden tai toimintojen suojaamista. Tarkoituksena on estää palon leviäminen suojattavasta pisteestä sen ympäristöön.
Toteutuspöytäkirja on yleisnimitys. Toteutuspöytäkirjaan merkitään kyseisen laitteiston lähtö- ja mitoitustiedot sekä suunnitteluun ja asennukseen osallistuvat tahot ja vastuuhenkilöt. Toteutuspöytäkirjasta on voitu käyttää laitteistokohtaisesti käytettyjen eri ohjeiden mukaisesti nimityksiä kuten sammutuslaitteiston lähtötietolomake tai paloilmoittimen elinkaarikirja.
Vastuuhenkilö: Asennusliikkeen on nimettävä asennus- ja huoltotöitä varten vastuuhenkilö ja hänelle tarvittaessa varahenkilöt. Asennusliikkeen vastuuhenkilön tehtävänä on huolehtia siitä, että asennus- ja huoltotöissä noudatetaan pelastustoimen laitelain nojalla annettuja säännöksiä ja että asennus- ja huoltotöitä tekevät henkilöt ovat ammattitaitoisia ja saaneet riittävästi opastusta tehtäviinsä. Vastuuhenkilöllä tulee olla tosiasiallinen mahdollisuus huolehtia töiden ohjauksesta ja valvonnasta.
Vaahtosammutuslaitteistolla voidaan automaattisesti sammuttaa alkavia kiinteiden aineiden ja nesteiden paloja ja estää niiden uudelleen syttyminen. Sammutusvaahto on kaasusta ja vaahtoliuoksesta valmistettu sammute. Sammutusvaahdot jaetaan vaahtoluvun perusteella kolmeen ryhmään: raskasvaahto, keskivaahto ja kevytvaahto.
Vesisammutuslaitteiston sprinklerin laukeaminen perustuu sprinklerissä olevaan lämpöherkkään elementtiin, joka on nesteellä täytetty lasikapseli tai juotosliitos. Lämpötilan noustessa lasikapseli rikkoutuu tai juotosliitos sulaa, jolloin vesi pääsee purkautumaan sprinklerin kautta. Vesisammutuslaitteiston sprinklerit voivat olla suljettuja tai avoimia. Sprinklerisuutin on yksi suutintyyppi.
Vesisumulaitteisto on automaattinen vesisammutuslaitteisto, joka vastaa lähtökohtaisesti toimintatavoiltaan sprinklerilaitteistoa, mutta sammutusmekanismi perustuu veden pienen pisarakokoon ja suojattavan tilan täyttämiseen kolmiulotteisesti vesisumulla. Laitteisto koostuu vesilähteestä ja pumppu- sekä ohjauskeskuksesta laitteineen, putkistosta, vesisumusuuttimista ja muista laitteistoon liitetyistä laitteista.
Vesivalelulaitteistoa käytetään kohdesuojauksessa. Vesivalelulaitteistossa sammutteena on vesi.
Laitteisto laukaistaan paloilmaisujärjestelmästä saadun ohjauksen perusteella. Putkistoon liitetyillä avosuuttimilla vesi suunnataan palavaan kohteeseen, muodostetaan vesiverho eristämään palava kohde tai aikaansaadaan vesikalvo suojattavaan pintaan. Vesi jäähdyttää palavaa kohdetta, vesiverho absorboi säteilylämpöä ja vesikalvo estää lämmön nousun suojattavassa kohteessa.